# #

Uudised

Mahepõllumajandus on Eestis tõusuteel

21.12.09
Viimase aastaga on Eestis laienenud mahetoodete sortiment, samuti on juurde tulnud mahetöötlejaid ning suurenenud on mahetoidukaupade müügikäive.

Geneetiliselt muundatud road ründavad jõululauda

17.12.09
Igal aastal satub eestlaste kõhtudesse erinevate toiduainetega sadu tonne geneetiliselt muundatud soja ja maisi. Läinud nädalal sai maaülikoolis teada, kuidas selline toit meie jõululauale jõuab.

Internetis saab valida EL-i uut mahetoodete logo

14.12.09
Euroopa Komisjon avas internetis lehekülje, kus saab valida Euroopa Liidule uut mahetoodete logo.

Ökotoit ei jõua põllult poodi

11.12.09
Mahetootjaid on Eestis palju, kuid töötlemine ei jõua tootmisele järele. Tootjatele on suureks abiks toetused, mida ökotoodangu töötlejad ei saa.

Saaremaa mahepiimatootjad unistavad oma tootmisliinist

07.12.09
Saaremaa mahepiimatootjad loodavad, et lähiaastatel õnnestub Saaremaal luua võimalused mahepiima töötlemiseks ja mahetoodete valmistamiseks.

Lätlased tahavad Eesti mahekartulid jahuks teha

04.12.09
Perenaised kasutavad kissellis enamasti Lätis valmistatud kartulijahu, kuna Eestis tärklisetehast pole. Kuid varsti hakkab Lätis toodetud tärklis sisaldama meie toorainet.

Tartu ökomessil “Elukvaliteet 2009” tutvustati uusi mahetooteid

04.12.09
Selle aasta ökomessil 27.-29. novembrini olid Eesti mahetootjad väljas pea kogu praeguse tootevalikuga. Esindatud oli 20 tootja kaubad ja TÜ Eesti Mahe.

Ökoinimesed kogunevad Tartus

28.11.09
Sel nädalavahetusel reedest pühapäevani toimub Tartu Näitustel Ökomess 2009.

Tervislikult toitujad söövad 9000 aasta vanust nisu

28.11.09
Antiikajal Mesopotaamias kasvatama hakatud speltanisu on tervislikult toitujate seas nii populaarne, et Jõgeva sordiinstituut korraldas selle kasvatamiseks katse.

Lingikogu täienes maheettevõtetega

22.11.09
Lisasime lingikogusse Eesti maheettevõtted, kellel on oma veebileht. Nende hulgas on nii talusid kui ka töötlemisettevõtteid.

Mahekonverentsil vaadati lootusrikkalt tulevikku

20.11.09
10. novembril Eesti Maaülikoolis toimunud mahepõllumajanduse juubelikonverentsi „Mahepõllumajandus – hea loodusele, hea sinule“ meenutati mahepõllumajanduse algust Eestis ja vaadati lootusrikkalt tulevikku.

Linnainimesed asusid päästma väiketalusid

20.11.09
Supermarketite anonüümse või säilitusainetest kubiseva toidu asemel vaatavad oma tervisest hoolijad väiketalunike kapsaaeda. Talunikele paremat hinda makstes hoitakse elus ka kohalikku väiketootmist.

Mahemesi on kallim, kuid puhtam

16.11.09
Tõnis ja Aili Taal Roelast on esimesed, kes läksid üle mahemesindusele. “Kui Eestis hakati mahetootmisest rääkima, siis jäi mulle silma soovitus, et ka mesilasi on võimalik mahedalt pidada ja mahemett toota,” meenutab Tõnis. Ta ütleb, et see oli mesinikule ahvatlevana tunduv uus väljakutse.

Mahetootmine on kümne aastaga kasvanud 25 korda

14.11.09
Suuresti tänu toetustele on mahepõllumajandusmaa pindala kasvanud kümne aasta taguselt 4000 hektarilt praeguse 102 000 hektarini. Eestis on 193 valda, mahetootmist ei toimu neist vaid 15s.

Suur osa Itaalia koolitoidust on mahe

13.11.09
Iga päev serveeritakse Itaalia koolides ja lasteaedades 3-aastastele kuni VI klassi õpilastele 4,3 miljonit toiduportsjonit. Keskmiselt 40% kogu selle toidu toorainest on mahe.